#1 Itsetuntemus ja sen syventäminen – miten se voi muuttaa elämäsi

Itsetuntemus

Kuuntele koko jakso ”Itsetuntemus ja sen syventäminen – miten se voi muuttaa elämäsi” tästä >>

 

Kuka sinä olet? Mitä vastaisit tähän kysymykseen? Itsetuntemus ja sen syventäminen

Vastaisitko nimesi, ikäsi, oletko sinkku, suhteessa tai naimisissa, missä asut, onko sinulla perhe, mitä työtä teet, ehkä tittelit, mitä harrastat…Tai kerrotko menneisyyden tarinasi? Vai koetko itsesi esittelyn kiusaannuttavaksi, etkä tiedä mitä kertoa? 

Itse olen kokeillut monia eri tapoja eri ihmisten kysyessä. Ja niinhän se on, että me jokainen voimme valita, mitä kerromme itsestämme toiselle. Kerromme vain osan, pienen osan siitä, mitä todella olemme. Joskus voi olla, että kerromme vain ulkoisista seikoista kuten titteleistä työstä ja ikämme. 

Tai alamme kertoa tarinaa menneisyydestä (kuten itse toistin melko pitkään tarinaa ulkopuolisuuden kokemuksistani joita koin lapsena ja nuorena). Sillä ei ole väliä nyt, miten olemme esitelleet itsemme ja mitä olemme aikaisemmin ajatelleet olevamme. 

Mitä on itsetuntemuksen syventäminen? Toivon, että tämä Löytöretkellä podcastin ensimmäinen jakso saa sinut pohtimaan omaa näkemystäsi itsestäsi, sitä mitä koet olevasi ja ehkäpä saa sinut huomaamaan ja kokemaan, miten paljon enemmän, miten laaja ja huikea kokonaisuus oletkaan. Toivon, että tämä jakso inspiroi sua tutustumaan itseesi entistä enemmän. 

 

Itsetuntemus

Itsetuntemus vastaa muun muassa kysymyksiin kuka ja millainen olen, miten ja miksi tunnen, koen ja reagoin, toimin ja käyttäydyn eri tilanteissa.

Itsetuntemus on ymmärrystä itseä kohtaan ja kykyä havaita ja tunnistaa asioita itsessä ilman tuomitsemista tai draamaa. 
Itsetuntemusta on esimerkiksi omien ajatusten, asenteiden ja arvojen, tunteiden, mielentilojen, temperamentin ja luonteenpiirteiden, vahvuuksien ja haasteellisten ominaisuuksien tunteminen. Myös omien vuorovaikutus- ja toimintatapojen ymmärtäminen on itsetuntemusta.

Usein itsetuntemus vahvistaa myös itsetuntoa, joka taas tarkoittaa itsensä arvostusta.

Itsetuntemuksen kasvattaminen tuo mukanaan eniten juurikin ymmärrystä. Ymmärrystä siitä, että olemme monisyisiä olentoja ja miten moni asia on vaikuttanut meihin. Itsetuntemus on tietoisuutta ja siitä on apua elämän kriiseissä ja muuttuvissa tilanteissa. Meissä kaikissa tapahtuu kasvua ja elämä muuttuu jatkuvasti.

 

Kysymyksiä itsetuntemuksen vahvistamiseen

Pohtimalla omia ajatuksiaan, tunteitaan, mielentilojaan ja käyttäytymistään, esimerkiksi vuorovaikutustapojaan toisten kanssa, voi oppia tuntemaan itsensä paremmin. Vahvista itsetuntemustasi esimerkiksi seuraavasti:

  • Kiinnostu omasta itsestäsi, osoita uteliaisuutta ja avoimuutta itseäsi kohtaan.
  • Pysähdy itsesi äärelle säännöllisesti, aika ajoin. Varaa omaa aikaa sille, että kuulostelet omaa vointia, ajatuksia ja tunteita.
  • Kirjoita (tai sanele) mielessäsi pyöriviä huolenaiheita tai haasteita, tunteita, toiveita ja tavoitteita ylös, esimerkiksi päiväkirjaan.
  • Pyri huolehtimaan omista tarpeista ja kysy itseltäsi, mitkä asiat saavat sinut voimaan hyvin arjessa. Toteuta näitä asioita.
  • Pohdi, mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä elämässä. Suuntaa niitä kohti.
  • Punnitse, mitkä ovat vahvuuksiasi. Huomioi ne ja tunne niitä kohtaan arvostusta.
  • Huomioi kehittymistarpeita itsessäsi. Luo niissä etenemiseksi pienten askelten listoja ja mieti päivittäisiä tehtäviä asioiden parantamiseksi.
  • Mieti, miten voit osoittaa itseäsi kohtaan myötätuntoa ja välittämistä: toimi johtopäätöstesi mukaisesti.
  • Keskustele sinulle tärkeistä asioista läheisten ja luotettujen ihmisten kanssa.
  • Jos kohtaat vaikeita asioita, muista, että ei tarvitse selviytyä yksin. Keskusteluapua ja muuta apua kannattaa aina hakea.

 

Pohtimalla omia vahvuuksia, haasteita, itselle arvokkaita asioita ja mihin haluaisit varata enemmän aikaa elämässäsi voi tehdä viisaita, tavoitteiden mukaisia valintoja. Tämä auttaa elämään elämää, joka sopii juuri sinulle.

 

Jaksossa mainitut linkit:

Lataa maksuton Uuden alku meditaatio ja tehtävätiedosto tästä >>

1:1 valmennus

Takaisin yhteyteen -kurssi

Blogi

Instagram

 

Sinua voisi kiinnostaa nämä blogitekstit

Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi

Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet?

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi